Αγροτική Εκπαίδευση

arthro_ampelourgia2
Γιατί κάποιος να ασχοληθεί με την Οινολογία;
19 Σεπτεμβρίου 2017
URBAGRI4WOMEN
Συμμετοχή του IEK Open Mellon στη 2η διακρατική συνάντηση του ευρωπαϊκού έργου URBAGRI4WOMEN
25 Σεπτεμβρίου 2017

Αγροτική Εκπαίδευση

arthro

Η ελληνική οικονομία και η εγχώρια βιομηχανία βασίζεται από τα πρώτα χρόνια στον πρωτογενή τομέα παραγωγής. Μεγάλο μέρος του πληθυσμού απασχολείται σε αγροτικές δραστηριότητες, παράγοντας μεγάλες ποσότητες προϊόντων που διοχετεύονται τόσο στην ελληνική όσο και σε ξένες αγορές.

Επιπλέον, η παραγωγή και η κατανάλωση βασικών ειδών διατροφής στηρίζεται σε αυτές τις κατηγορίες αγαθών, καθιστώντας τα σχετικά με αυτές τις διαδικασίες επαγγέλματα καθοριστικής σημασίας.

Καθώς τα χρόνια περνούν και η τεχνολογία αναπτύσσεται, νέες διαδικασίες και καινοτομίες εμφανίζονται και επηρεάζουν τα αγροτικά επαγγέλματα. Κάθε αγρότης και γενικότερα εργαζόμενος σε αυτόν τον τομέα, οφείλει να προσαρμόζεται σε αυτές τις αλλαγές. Νέες ειδικότητες προκύπτουν και παλιές αναπροσαρμόζονται, δεξιότητες αναπτύσσονται και τεχνοτροπίες αναδιαμορφώνονται.

Πιστοί πάντα στην μητέρα Γη, οι ειδικοί της οφείλουν πάντα με σεβασμό να την προσέχουν και να φροντίζουν το καλύτερο για αυτή. Για το λόγο αυτό η εκπαίδευση και η περεταίρω κατάρτισή τους στις καλλιέργειες και τους τομείς που τους αφορούν, είναι αναγκαίο εργαλείο για την βελτίωσή τους. Βελτίωση που αφορά τόσο την ποιότητα όσο και την ποσότητα των παραγόμενων προϊόντων, καθώς επίσης και την δημιουργία νέων ποικιλιών. Εναλλακτικές καλλιέργειες αρχίζουν να προβάλλονται με ευεργετικές ιδιότητες και οι αγρότες πρέπει να είναι σε ετοιμότητα να τις αναγνωρίσουν και να πληροφορηθούν.

Από την άλλη πλευρά, νέες ασθένειες αλλά και ήδη υπάρχουσες απειλούν την παραγωγή και απαιτούν συνεχή φροντίδα και προσοχή από τους ειδικούς. Για όλους τους παραπάνω λόγους η ανάπτυξη των αγροτικών επαγγελμάτων στην Ελλάδα αποκτούν τον πρώτο λόγο.

Το Αγροτικό ΙΕΚ Open Mellon, το πρώτο αγροδιατροφικό ΙΕΚ στη χώρα μας με έδρα τη Λάρισα, έχει εδραιώσει αγροτικές ειδικότητες για αυτό το σκοπό, όπως:

  • Τεχνικός Γαλακτοκομίας και Τυροκομίας
  • Στέλεχος Τεχνολογίας Τροφίμων και Ποτών
  • Τεχνικός Αμπελουργίας και Οινολογίας
  • Τεχνικός Δενδροκομίας
  • Στέλεχος τυποποίησης και εμπορίας Αγροτικών Προϊόντων

Κύριο μέλημά μας είναι η βασική εκπαίδευση αλλά και η εξειδίκευση των σπουδαστών στον τομέα που τους ενδιαφέρει. Βασικός στόχος μας είναι ο συνδυασμός της θεωρίας με την πράξη. Για αυτό έχουμε δημιουργήσει σύγχρονα εργαστήρια, το μοναδικό πρότυπο εκπαιδευτικό αγρόκτημα στη Θεσσαλία και συνεργαζόμαστε με μεγάλες επιχειρήσεις, τόσο για την καλύτερη κατάρτιση των σπουδαστών όσο και για την μετέπειτα επαγγελματική τους αποκατάσταση.

Περισσότερες πληροφορίες όσο αφορά τα προγράμματα σπουδών, τη διάρκεια και τις παροχές οι ενδιαφερόμενοι/ες μπορούν να πάρουν από την ιστοσελίδα του Αγροτικού ΙΕΚ Open Mellon www.iekopenmellon.gr ή στο 2410 551320.