Γιατί κάποιος να ασχοληθεί με την Οινολογία;

arthrο
Γιατί να επιλέξω το Αγροτικό ΙΕΚ Open Mellon;
7 Σεπτεμβρίου 2017
arthro
Αγροτική Εκπαίδευση
20 Σεπτεμβρίου 2017

Γιατί κάποιος να ασχοληθεί με την Οινολογία;

arthro_ampelourgia2

Η Οινολογία είναι η επιστήμη που αφορά τη μελέτη της παραγωγής του κρασιού (οίνου), στοχεύοντας στον μεθοδολογικό εκσυγχρονισμό και τη βελτιστοποίηση της ποιότητάς του. Ο τομέας της Οινολογίας, περιλαμβάνει διαδικασίες που αφορούν όλες τις φάσεις παραγωγής του κρασιού, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα να μπορεί κανείς να εμβαθύνει τόσο στην βελτίωση της ποιότητάς του, όσο και στη διαδικασία και τον τρόπο συσκευασίας και εμπορευματοποίησής του.

Στην Ελλάδα, υπήρχαν κατ’ εξοχήν πολλοί οινοπαραγωγοί, που διέθεταν μικρές μονάδες παραγωγής οίνου. Σήμερα, οι μονάδες παραγωγής έχουν διευρυνθεί, παράγοντας, όχι μόνο μεγαλύτερες ποσότητες, αλλά και θεαματικά καλύτερες και πιο ανταγωνιστικές ποιότητες κρασιού. Σε αυτό, έχει συμβάλλει τα μέγιστα η επιστήμη της Οινολογίας, με τη βοήθεια της οποίας, κάθε οινοπαραγωγός μπορεί να πετυχαίνει το απόλυτο αποτέλεσμα για κάθε ποιότητα και είδος κρασιού, με το οποίο δραστηριοποιείται.

Κάθε μονάδα παραγωγής κρασιού, διαθέτει τουλάχιστον ένα συνεργάτη οινολόγο, ο οποίος αναλαμβάνει το έργο της παρακολούθησης όλων των επιμέρους διαδικασιών κατά την παραγωγή του οίνου. Κατά τη διάρκεια αυτή, ο οινολόγος μπορεί να χρειαστεί να επέμβει σε διάφορα στάδια, είτε σε ότι αφορά την αρχική παραγωγή, είτε στο στάδιο της εμφιάλωσης και της προώθησης του συσκευασμένου κρασιού. Ένας οινολόγος είναι σε θέση να αναγνωρίζει κάθε ποικιλία σταφυλιού τι είδους κρασί μπορεί να παράγει, ενώ μπορεί και προτείνει λύσεις, όταν παρουσιάζονται προβλήματα κατά την παραγωγή, όπως μη ικανοποιητικός οινοπνευματικός βαθμός, μη ικανοποιητικό άρωμα, κλπ.

Χάρη στις γνώσεις που διαθέτει, ένας οινολόγος μπορεί να εξετάζει και να επεμβαίνει ουσιαστικά στη παραγωγή του κρασιού, ενώ μπορεί να συνδυάζει διάφορες ποικιλίες, προσπαθώντας να δημιουργήσει νέες γεύσεις στο κρασί. Η επιστημονική καλλιέργεια άλλωστε, συνδυάζεται με τις νέες καινοτόμες μορφές οινοποίησης, βελτιστοποιώντας την ποιότητα και την ποσότητα του παραγόμενου οίνου, δημιουργώντας έτσι τις προϋποθέσεις για αυξημένα ανταγωνιστικά πλαίσια και προάγοντας τη δυνατότητα εξαγωγής του συγκεκριμένου προϊόντος σε χώρες του εξωτερικού.

Σαν επάγγελμα, η Οινολογία έχει ιδιαίτερα καλή απορροφητικότητα, αφού όλες σχεδόν οι οινοπαραγωγικές μονάδες ζητούν έναν εξειδικευμένο οινολόγο για να εξασφαλίσουν ότι το τελικό αποτέλεσμα θα είναι το βέλτιστο δυνατό. Παράλληλα, επιζητούν ένα συνεργάτη που θα είναι σε θέση να προτείνει τις καλύτερες δυνατές ιδέες, για το στάδιο της συσκευασίας και της προώθησης του συγκεκριμένου παραγόμενου προϊόντος. Στη χώρα μας οι ευκαιρίες ενασχόλησης με την Οινολογία και την οινοπαραγωγή, είναι πάρα πολλές, δίνοντας έτσι την ευκαιρία σε πολλούς ανθρώπους να ασχοληθούν με ένα κερδοφόρο επάγγελμα, που μπορεί να αποφέρει μία σημαντική και εξελικτική πορεία καριέρας.

Οπότε στην ερώτηση «γιατί κάποιος να ασχοληθεί με την Οινολογία;», μπορούμε εύκολα να απαντήσουμε το προφανές, ότι είναι εύκολο να βρεις δουλειά, η οποία μπορεί να εξελιχθεί ανάλογα με τις δυνατότητες της οινοπαραγωγικής μονάδας. Επίσης δίνεται η δυνατότητα για κάποιον που θα ασχοληθεί με την Οινολογία, να θέσει σε λειτουργία τη δική του αυτοδύναμη οινοπαραγωγική μονάδα.

Το πρώτο Αγροτικό ΙΕΚ στη χώρα Open Mellon, σας δίνει την ευκαιρία να ασχοληθείτε με την Οινολογία, προσφέροντας μία ειδικότητα που στοχεύει στην ανάπτυξη και τη μετάδοση σημαντικών και ουσιαστικών γνώσεων, σχετικών με την τεχνολογία παραγωγής του κρασιού.

Ελάτε στο Αγροτικό ΙΕΚ Open Mellon στη Λάρισα και κερδίστε σημαντικές εκπτώσεις για σπουδές στην ειδικότητα «Τεχνικός Αμπελουργίας & Οινολογίας». Επικοινωνήστε σήμερα στο 2410551320 ή στο info@iekopenmellon.gr, www.iekopenmellon.gr