Ολοκλήρωση πειραματικής διαδικασίας Οινοποίησης και Εμφιάλωση

site_triki_episkepsi19
Στην ΤΡΙΚΚΗ Α.Ε ξεναγήθηκαν οι σπουδαστές της ειδικότητας «Τεχνικός Γαλακτοκομίας – Τυροκόμος»
30 Μαΐου 2019
voskossite2019
Το Αγροτικό ΙΕΚ Open Mellon στο Τυροκομείο του Συνεταιρισμού Βοσκών Λιβαδίου Ολύμπου
12 Ιουνίου 2019

Ολοκλήρωση πειραματικής διαδικασίας Οινοποίησης και Εμφιάλωση

emfialwsh_site

Με την εμφιάλωση του κρασιού οι σπουδαστές και σπουδάστριες της ειδικότητας «Τεχνικός Αμπελουργίας & Οινολογίας» του Αγροτικού Ι.ΙΕΚ Open Mellon, ολοκλήρωσαν τη διαδικασία πειραματικής οινοποίησης.

Μετά τον Τρύγο στον πρότυπο εκπαιδευτικό αμπελώνα του Αγροτικού Ι.Ι.Ε.Κ. Open Mellon, ο οποίος και έδωσε την πρώτη του παραγωγή μετά την εγκατάσταση, το γλεύκος ψύχθηκε σε θερμοκρασία -18 βαθμών κελσίου με σκοπό την οινοποίηση και τον πειραματισμό με την έναρξη των μαθημάτων.

Ακολούθησαν διαδοχικές οινοποιήσεις με αντίστοιχες αποψύξεις μέρους του γλεύκους, με στόχο οι σπουδαστές και σπουδάστριες να δούνε πρακτικά όλα τα στάδια της αλκοολικής ζύμωσης, μέχρι την διαύγαση και την εμφιάλωση. Μέρος του πειραματισμού ήταν και η οινοποίηση του ίδιου του γλεύκους με διαφορετικές τεχνικές οινοποίησης. Ενδεικτικά, το γλεύκος μοιράστηκε έτσι ώστε:

  • μία ποσότητα να οινοποιηθεί χωρίς επεμβάσεις, ενώ
  • η υπόλοιπη ποσότητα με τη χρήση οινολογικών προσθέτων όπως ειδικά στελέχη ζυμών, θρεπτικά άλατα και ένζυμα.

σκοπός ήταν να εντοπίσουν οι σπουδαστές διαφορές στα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του τελικού προϊόντος.

Οι απαιτούμενές βασικές μετρήσεις πραγματοποιήθηκαν στο Εργαστήριο της Σχολής, ενώ πιο σύνθετες όπως πτητική οξύτητα, ζυμώσιμα σάκχαρα, πρωτεϊνική και τρυγική σταθεροποίηση, στο εργαστήριο Χημεία Γλεύκους του εκπαιδευτή τους κου Κοσμά Χαρισμανίδη ο οποίος υποστήριξε τους σπουδαστές.

Η όλη διαδικασία ολοκληρώθηκε με τον σχεδιασμό της ετικέτας σύμφωνα με τις απαιτήσεις της νομοθεσίας και την τελική εμφιάλωση του κρασιού, δίνοντας στους σπουδαστές την ανταμοιβή των προσπαθειών τους αλλά και την απαραίτητη εμπειρία, μέσα από μία συνεχή διαδικασία πειραματικής οινοποίησης όλο το χρόνο !!.

Στο Αγροτικό Ι.ΙΕΚ Open Mellon σπουδάζεις επάγγελμα. Εκπαιδεύεσαι σε πραγματικές συνθήκες και προετοιμάζεσαι για μια σίγουρη και επιτυχημένη επαγγελματική σταδιοδρομία. Επικοινώνησε σήμερα για σπουδές στην ειδικότητα «Τεχνικός Αμπελουργίας & Οινολογίας» στο 2410551320 ή στο info@iekopenmellon.gr, www.iekopenmellon.gr