Γευστική δοκιμή και εκτίμηση κρασιού !!!

eggrafes_earinou_40_site
Έκπτωση προεγγραφής 40% για τα τμήματα Φεβρουαρίου
29 Ιανουαρίου 2018
κρασί
6 Πράγματα που πρέπει να γνωρίζει κανείς για το κρασί
5 Μαρτίου 2018

Γευστική δοκιμή και εκτίμηση κρασιού !!!

κρασί

Η δοκιμή ενός κρασιού προκαλεί μοναδικές αισθήσεις που σίγουρα δεν αφήνουν κανέναν αδιάφορο. Από τη γεύση του, το χρώμα του μέχρι τη οσμή και την υφή του, όλα μιλάνε στις αισθήσεις μας. Ωστόσο, συνήθως ο νεοφώτιστος οινόφιλος αδυνατεί να περιγράψει τα αισθήματα του και δεν ξέρει πώς να τα αποκρυπτογραφήσει σε συνάρτηση με τα διαφορετικά συστατικά του κρασιού.

Γι’ αυτόν το λόγο, το να μάθει κανείς να γεύεται ένα κρασί , αποδεικνύεται βασικό στάδιο. Παρ’ όλα αυτά, η γευστική δοκιμή αποτελεί μία τεχνική εξάσκηση προσιτή σε όλους. Διεξάγεται σύμφωνα με μία πολύ συγκεκριμένη μέθοδο, η οποία περιλαμβάνει τρία διαδοχικά στάδια.  Καθένα στοχεύει σε μία από τις τρεις αισθήσεις μας που αναμειγνύονται σε αυτό το παιχνίδι: την όραση, την όσφρηση και τη γεύση. Όπως είναι γνωστό, στη γευσιγνωσία του κρασιού υπάρχει ένα συγκεκριμένο λεξιλόγιο το οποίο μας βοηθά να αναλύσουμε και να εκφράσουμε όλες αυτές τις αισθήσεις που μας ξυπνά το πιο «υγιεινό ποτό»! Πέραν αυτού όμως, η γευσιγνωσία αποτελεί και μία άσκηση μνήμης καθώς όσο περισσότερα κρασιά δοκιμάζουμε τόσο περισσότερο εκπαιδεύουμε τον εγκέφαλο μας να αποθηκεύει χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με αυτά, τις οποίες μπορεί να ανακαλέσει τη στιγμή που του το ζητάμε.

κρασια

Συνδυαστικά και για ένα καλύτερο αποτέλεσμα, στα παραπάνω πρέπει να προστεθούν και κάποιες θεωρητικές γνώσεις σχετικά με την αμπελοκαλλιέργεια και την οινοποίηση, καθώς κανένα κρασί δε μπορεί να αποκοπεί από το περιβάλλον προέλευσης του. Επιπλέον, η οινογνωσία θα πρέπει να πληροί κάποιες στοιχειώδεις προϋποθέσεις για να είναι υψηλού επιπέδου. Οι προϋποθέσεις αυτές αφορούν στη σωστή επιλογή ποτηριού, στη καταλληλότητα του μέρους όπου πραγματοποιείται η οινογνωσία και στην καλή φυσιολογική κατάσταση του δοκιμαστή. Εν τέλει, ένα λεξιλόγιο οινογνωσίας θα βοηθούσε το φίλο του κρασιού να περιγράψει καλύτερα τα χαρακτηριστικά που γεύεται!

 

Σπανοπούλου Μαρία

Σπουδάστρια Αμπελουργίας/Οινολογίας

ΙΕΚ Open Mellon