Στέλεχος Διατροφής & Διαιτολογίας

stelexos-diaitologias
Τα τρόφιμα και η διατροφή κατατάσσονται σήμερα ως δύο άκρως ανταγωνιστικοί, και αναπτυσσόμενοι κλάδοι της πραγματικής οικονομίας τόσο στην Ελλάδα όσο και στο διεθνές παγκόσμιο περιβάλλον. Όλες οι έρευνες διεθνώς αποδεικνύουν ότι τις επόμενες δεκαετίες η σπουδή του καταναλωτή προς τα ποιοτικά, ασφαλή τρόφιμα, με διατροφικές αξίες και άλλες ευεργετικές για τον οργανισμό επιδράσεις θα αυξάνεται εκθετικά.

Οι απόφοιτοι σπουδαστές και σπουδάστριες της ειδικότητας «Στέλεχος Διατροφής & Διαιτολογίας» έχουν ως αντικείμενο εργασίας:

 • την μελέτη της επίδρασης των συστατικών των τροφίμων στην υγεία του ανθρώπου

 • την παροχή διατροφικών συμβουλών

 • την επίβλεψη της προετοιμασίας γευμάτων

 • την μελέτη της παραγωγής ασφαλών και ποιοτικών προϊόντων με αυξημένη διατροφική αξία και επιθυμητές οργανοληπτικές ιδιότητες

Παράλληλα μπορούν να συμβάλουν στην ανάπτυξη νέων προϊόντων διατροφής ή/και τη βελτίωση της ποιότητας και της ασφάλειας των ήδη υπαρχόντων.

Το επάγγελμα του διαιτολόγου στην ιδιωτική πρωτοβουλία έχει πλέον καταστεί απόλυτα σεβαστό και αποδεκτό από το ευρύτερο κοινωνικό σύνολο και την επιστημονική κοινότητα, με αποτέλεσμα οι δυσκολίες, που έχει να αντιμετωπίσει κάποιος που πρωτοξεκινά στον επαγγελματικό στίβο, να έχουν μειωθεί.

Τα σημερινά δεδομένα και οι επαγγελματικές προοπτικές που σκιαγραφούν την παρουσία του Διαιτολόγου – Διατροφολόγου στην ιδιωτική πρωτοβουλία είναι ελκυστικά και γίνονται ακόμη ελκυστικότερα από το γεγονός ότι γίνεται ολοένα και εντονότερη η παρουσία του Διατροφολόγου – Διαιτολόγου στη βιομηχανία τροφίμων.

Ο/Η απόφοιτος/η της ειδικότητας μπορεί να εργασθεί:

Στον Μεταποιητικό Τομέα
 • Για το τμήμα ποιοτικού ελέγχου πρώτων υλών, τελικών προϊόντων και νερού σε θέματα ελέγχου χημικών, φυσικών και μικροβιολογικών παραμέτρων και οργανοληπτικού ελέγχου.
 • Σε εργαστήρια ποιοτικού ελέγχου και ελέγχου τροφίμων.
 • Σε βιομηχανίες παρασκευής ειδικών τροφίμων στο σχεδιασμό για παραγωγή ειδικών τροφίμων όπως παιδικές τροφές, τροφές για διαβητικούς, κλπ.
 • Σε τμήματα τεχνικής υποστήριξης, (έναντι πελατών, υγειονομικών ελέγχων, κ.α), κυρίως σε θέματα διατροφικής επισήμανσης και επικοινωνίας με τους καταναλωτές.
Στον Τομέα των Υπηρεσιών (Δημόσιο και Ιδιωτικό)
 • Σε κρατικές υπηρεσίες, ιδιαίτερα σε Νοσοκομεία για κατάρτιση διαιτολογίων και επίβλεψη παρασκευής γευμάτων για τους ασθενείς, Κέντρα Υγείας, γηροκομεία, παιδικές κατασκηνώσεις, φοιτητικές λέσχες, παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς.
Σπουδάζοντας την ειδικότητα «Στέλεχος Διατροφής & Διαιτολογίας» θα είσαι ικανός/ή να:
 • Βελτιώνεις ή να διατηρείς στα φυσιολογικά επίπεδα τον μεταβολισμό και τη σύσταση του σώματος του ατόμου, παράλληλα με την επίτευξη του προσωπικού του διατροφικού στόχου.
 • Αντιμετωπίζεις διατροφικά όλες τις κλινικές παθήσεις.
 • Κατανοείς τη διατροφική συμπεριφορά και να βοηθάς στην αλλαγή της, με την χρήση γνώσεων συμβουλευτικής και συμπεριφοριστικής-γνωσιακής ψυχολογίας.
 • Εκπαιδεύεις διατροφικά τα άτομα σε προσωπικό ή σε ομαδικό επίπεδο (π.χ. οργανώνοντας σεμινάρια διατροφής σε εταιρίες, συντονίζοντας ομάδες διατροφικής θεραπείας, τροποποιώντας μενού για εστιατόρια, εκτελώντας διατροφικές παρουσιάσεις με σκοπό την διατροφική εκπαίδευση του κοινού).
 • Να ελέγχεις τη διαδικασία παραγωγής προϊόντων τροφίμων και να συμβάλεις στο σχεδιασμό και την ανάπτυξη νέων.
 • Να συμβουλεύεις βιομηχανίες τροφίμων όσο αφορά την παραγωγή ασφαλών και ποιοτικών τροφίμων με ανώτερα θρεπτικά και οργανοληπτικά χαρακτηριστικά.
 • Να ελέγχεις την ποιότητα παρασκευής των γευμάτων σε χώρους μαζικής εστίασης και σίτισης.
Ειδικά θέματα φυσικής
Γενική Χημεία
Αρχές διατροφής Ι, ΙΙ
Μοριακή Βιολογία και Γενετική Φυσιολογία
Αναλυτική Χημεία
Νοσολογία
Πρακτική εφαρμογή στην ειδικότητα
Μικροβιολογία
Χημεία Τροφίμων
Βιοστατιστική
Βιοχημεία
Ασφάλεια και Υγιεινή στην εργασία
Τεχνικές παρασκευής διατροφής I, II
 • Η φοίτηση στα Ι.Ε.Κ. (Δημόσια και ιδιωτικά) είναι πέντε (5) συνολικά εξαμήνων – 2 έτη - , επιμερισμένη σε τέσσερα (4) εξάμηνα θεωρητικής και εργαστηριακής κατάρτισης συνολικής διάρκειας 1.200 διδακτικές ώρες ειδικότητας και σε ένα εξάμηνο Πρακτικής Άσκησης ή Μαθητείας συνολικής διάρκειας 960 ωρών. Το πέμπτο εξάμηνο Πρακτικής Άσκησης δύναται να λαμβάνει χώρα κατά τη διάρκεια του τρίτου και του τέταρτου εξαμήνου φοίτησης. Το εβδομαδιαίο ωρολόγιο πρόγραμμα κατάρτισης καθορίζεται σε 20 ώρες. Ο μέγιστος αριθμός των ωρών διδασκαλίας καθορίζεται σε οκτώ (8) ώρες ανά ημέρα κατάρτισης.
 • Με την επιτυχή ολοκλήρωση του διετούς κύκλου σπουδών οι απόφοιτοι αποκτούν Βεβαίωση Επαγγελματικής Κατάρτισης, που τους δίνει δικαίωμα συμμετοχής στις εξετάσεις πιστοποίησης που διενεργούνται από τον Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π., και οδηγούν στην απόκτηση Διπλώματος Επαγγελματικής Ειδικότητας επιπέδου 5 (Σύμφωνα με το Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων).
 • Στις εξετάσεις του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. συμμετέχουν ισότιμα οι απόφοιτοι όλων των Ι.Ε.Κ. της χώρας, δημοσίων και ιδιωτικών, εξεταζόμενοι τόσο σε θεωρητικό, όσο και σε πρακτικό μέρος. Οι Βεβαιώσεις Επαγγελματικής Κατάρτισης (Β.Ε.Κ.) που απονέμουν τα Ιδιωτικά Ι.Ε.Κ. είναι απολύτως ισότιμες των Δημοσίων Ι.Ε.Κ Με κοινές αποφάσεις του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων και των κατά περίπτωση συναρμόδιων Υπουργών, καταρτίζεται εθνικός κατάλογος αναγνωρισμένων επαγγελμάτων και καθορίζονται τα επίπεδα επαγγελματικής κατάρτισης, που προβλέπονται για κάθε επάγγελμα.
Γιατί να επιλέξετε το ΙΕΚ Open Mellon

Εκμάθηση και πιστοποίηση στους Η/Υ

Ενισχυτική διδασκαλία

Μαθήματα Αγγλικών

Διαχείριση σταδιοδρομίας

 

Πρακτική άσκηση

Υποστήριξη επιχειρηματικότητας

Χρήση των εργαστηρίων

Διασύνδεση με το εξωτερικό

Θα ήθελα πληροφορίες για την ειδικότητα του Στελέχους Διατροφής & Διαιτολογίας

Ονοματεπώνυμο (απαραίτητο)

Το email σας (απαραίτητο)

Τηλέφωνο (απαραίτητο)

Συμφωνώ με την πολιτική προστασίας προσωπικών δεδομένων.